Landstinget sparar på strejken

1,5 miljon i sparade löner och några tiotusentals kronor i kostnader. Det är en preliminär bedömning landstinget gör efter den nyss avslutade strejkomgången inom sjukvården i länet. Några långa vårdköer verkar strejken inte ha orsakat.
Den första maj var första arbetsdagen efter strejken. Det fanns 6-7 patienter på kö till Sunderbysjukhuset, varav en är på ingång, enligt verksamhetschef Anders Sandström. - Det är ungefär som på sommaren, säger han och att så få står i kö kan antingen bero på tillfälligheter tror han eller att själva vetskapen om strejk har en återhållande effekt. I Piteå kan ansvariga idag inte säga något exakt antal men mindre än tio handlar det om bedömer verksamhetschefen Kenneth Lång. När det gäller de ekonomiska effekterna av strejken så har lönekostnaderna för landstinget minskat med i runda tal 1,5 miljoner bedömer Landstingets personalchef Bo Nilsson. Merkostnaderna för strejken i form av övertider, flyttning av patienter och liknande har han svårt att bedöma men säger att det rör sig om ett antal 10 000 kronor. Men Barbro Öberg, Kommunals ombudsman i länet, tycker att det är skamligt att överhuvud taget räkna när en konflikt pågår där det handlar om en låglönegrupp med de lägst avlönade. - Istället borde man fundera på en bättre lönepolitik, menar hon. De flyttningar som skett mellan sjukhus handlar om totalt sex patienter från Piteå, varav två flyttats till Sunderbyn och fyra till Kalix. När strejken nu är över kan det, enligt Bo Nilsson, också bli frågan om återflyttning till Piteå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".