Avtalet skrivs under, rektor Ewa Gunéll och skolchef Sture Bryggman

Intraprenad i förskolan

Nu i dagarna startar länets två första förskolor som drivs på kommunal intraprenad, det vill säga att det är personalen själv som driver verksamheten och tar ansvar för ekonomin.

I Haparanda handlar det om Kometens intraprenadförskola som just öppnat vecka 32 - och i Luleå handlar det om Munkebergs förskola som är först ut med att låta personalen ta över. Samtidigt är också två ytterligare förskolor som intraprenadförskolor på gång att dra igång efter nyår i Luleå.

- Jag tror fördelarna är att vi får kortare beslutsvägar i och med att vi är direkt underställda skolchefen, säger pedagogen Karin Sjöström och menar samtidigt att det ska bli riktigt roligt att få ta mer ansvar.

Och Karin Sjöström och de andra i personalen på Munkebergs förskola i Luleå är även på väg att följas av andra förskolor i kommunen efter det kommande årskiftet.

Intraprenad - personaldrift i kommunal regi - går i korta drag går ut på att personalen får sig tilldelat samma förskolepeng att som andra förskolor, men att de får eget ansvar för budgeten, materielinköp, matinköp osv för tre år i taget.

På Kometens nyflyttade förskola i Haparanda menar pedagogen Berith Berit Källsenius till och med att nu när driftsformen ändras kommer blir enklare att genomföra de pedagogiska grepp som förskolan satt upp mål för.

Och samtidigt beskriver kollegan Anne Jakobsson att personalen redan nu har fattat självständiga ekonomiska beslut - t ex att städa själva när det varit så få barn under de första dagarna efter sommarlovet:

- Och då sparar vi ju in för att vi har ju fått medel, pengar, för att ha lokalvård. Men vi bedömer nu att de pengarna kan vi använda till annat också och de kan ligga och vila till att vi ser andra behov, säger Anne Jakobsson på Kometens intraprenadförskola i Haparanda.

Anna Torgnysdotter

anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista