Högstadiet i Vuollerim hotas

Nedläggningshotet vilar tungt över högstadiet i Vuollerim. Barn- och utbildningsnämnden i Jokkmokk höll under fredagen ett extrainsatt möte med anledning av de stora besparingar i Jokkmokk. Och även om beslutet sköts på framtiden, ligger högstadiet illa till.

Arbetet med att pussla ihop Jokkmokks ekonomi har nu börjat. Under fredag förmiddag höll barn- och utbildningsnämnden möte. Vuollerims högstadium, klass sex till nio, var en av mötets centrala frågor. Men exakt hur nedskärningarna ska göras kunde inte barn- och utbildningsnämnden besluta.

- Det fanns ingen samsyn runt de här förslagen som låg och vi tänkte att vi skulle vidga utredningen till att gälla även medborgare, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Per-Olof Lindroth.

Kommunen ska nu hålla möten och öppna upp för diskussioner i Vuollerim.

Av de totalt 14 miljoner som Jokkmokk ska spara ska kring fem miljoner tas från barn- och utbildningsnämndens bord. Förutom att Vuollerims högstadium hänger löst innebär det också att förskolan Grodan i Jokkmokk läggs ner.

- Där är vi överens. Den kommer vi att avveckla nu, säger Per-Olof Lindroth, som menar att de andra förskolorna ”i princip” har tillräckligt med plats för att rymma alla förskolebarn.

Om högstadiet i Vuollerim går samma framtid till mötes beror delvis på hur många barn det finns på skolan. Gränsen går vid 42 stycken. Redan nu vet man att den siffran kommer att understigas inom ett par år.

- Det alla hoppas på är ju att vi ska få inflyttning, förhoppningsvis vänder de negativa siffrorna.

Men Per-Olof Lindroth säger också att det måste till en drastisk förändring, för att skolans framtid ska vara säkrad.

- Om ingenting händer kommer det på sikt att bli en realitet ändå.

Elin-Anna Labba

elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista