Olaglig avverkning anmäls

Ett antal markägare i länet riskerar åtal för olovlig avverkning. Skogsstyrelsen har med hjälp av satellitbilder upptäckt att områden har avverkats i Övertorneå, Kalix och Överkalix under 2006 och 2007, utan att anmälan gjorts till Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsen har nu anmält skogsägarna till åtal för misstänkt brott mot skogsvårdslagen.

-De här skogsägarna har avverkat skog utan tillstånd, säger Svante Larsson distriktschef för skogsstyrelsen i östra Norrbotten.

När man ska avverka skog måste man söka tillstånd för det om ytan är större än 0,5 ha. Det har flera markägare i östra Norrbotten låtit bli att göra. Svante Larsson tror att det är både slarv och okunskap som ligger bakom men tillägger:

-Helt klart finns det de som fullständigt negligerar regler och bestämmelser.

Bland de markägare som blivit anmälda finns Sveaskog, det statliga skogsbolaget. Men Patrik Bäckström informatör på Sveaskog tycker det är för tidigt att säga om något fel har begåtts.

-Vi har ju rutiner för hur sånt här ska fungera och jag finner det osannolikt att något fel har begåtts. Men jag måste kolla närmare på det här fallet innan jag med säkerhet kan säga vad som har hänt. Innan jag gjort det vill jag inte ge några kommentarer, hälsar Bäckström.

Nu ska i alla fall åklagare utreda om någon lag har brutits i samband med avverkningar. Och under tiden fortsätter Skogsstyrelsens bevakning.

-Risken är att det avverkas områden med höga natur och kulturvärden, vi har gjort de här kontrollerna i fem år och vi har aldrig haft fler fall än nu” säger Svante Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista