1 av 7
Anders-Larsa gården i Gallejaur. Foto: Anna Widén
2 av 7
Christer Lövgren i Galllejaur
3 av 7
Foto: Anna Widén
4 av 7
Långlogen och ladugården är två av de byggnader som nu renoveras i länsstyrelsens regi.
5 av 7
Foto: Anna Widén
6 av 7
Systrarna Greta, Lisa och Ebba Karlsson. Foto: Anna Widén
7 av 7
Gärdsgården hägnade in byn när djuren gick på bete i skogen. Foto: Anna Widén

Invigning i Gallejaur

Natur- och kulturreservatet i byn Gallejaur i Arvidsjaurs kommun invigs på lördagen. En unik jordbruksmiljö med totalt ett 60-tal byggnader och jordbruksmarker, tillsammans med välbevarad gammelskog, har av länsstyrelsen utsetts som reservat för sina höga kultur och naturvärden.

Kulturreservat är ovanliga i Norrbotten, reservatet i Gallejaur är länets andra, det första finns i Övertornå. På lördag är det invigning, på plats finns representanter från länsstyrelsen, med landshövding Per-Ola Eriksson i spetsen. Norrbottens museeum visar en utställning om Gallejaur och representanter från Arvidsjaurs kommun finns på plats, och förstås även många besökare som passar på att besöka byn.

Christer Lövgren bor i byn och är glad över reservatsbildningen:

-Det känns hemsk kul, den här miljön är så speciell att det verkligen är bevarandevärd, säger Christer Lövgren.

Basen i kulturreservatet är den välbevarade Anders-Larsa gården, med totalt 34 av reservatets cirka 60 byggnader.

De sista bofasta på gården var systrarna Greta, Lisa och Ebba Karlsson som som tillsammans tagit över sina föräldrars jordbruk och drev det till stora delar utan att modernisera.

Innan sin död i februari i år startade den yngsta systern Ebba en stiftelse som nu äger gården för att den ska bli kvar till eftervärlden.

Miljön i Gallejaur illustrerar det landskap och det byggnadsskick som utvecklades under 1800- och 1900-talen i Norrbotten.

Markernas struktur, gårdarnas och byggnadernas läge och välbevarade fasader och interieriörer speglar självhushållens tid och ett liv där man har brukat sina marker.

Genom reservatsbildningen har länsstyrelsen tagit på sig förvaltningen av området. Förfallna byggnader renoveras och jordbruksmarkerna sköts om för att inte växa igen. Planer finns också att renovera igenvuxna trädgårdar.

Under dagen pågår aktiviteter i byn med anledning av invigningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista