Kommunalrådet Yvonne Stålnacke (s) i Luleås stadspark.

Luleå ska få en tryggare stadspark

I Luleås stadspark är det ofta bråkigt på sommaren med missbrukare och andra som skapar otrygghet för vanliga besökare. Men nu har Luleå kommun inlett arbetet med en grupp som ska ändra på det. En av de som arbetar för en tryggare park är det socialdemokratiska kommunalrådet Yvonne Stålnacke.

I Luleå kommun arbetar en grupp aktivt för att komma tillrätta med de sociala problemen, missbruk och bråk i stadsparken. I gruppen finns politiker, polis, socialförvaltningen och brottsförebyggande rådet i kommunen.

I dag bjuds på musik och teater för parkbesökare. Yvonne Stålnacke, som är socialdemokratiskt kommunalråd, säger att man ska utöka med aktiviteter och ett cafè för att få fler Luleåbor till parken nästa sommar.

Egentligen ville Yvonne Stålnacke att man redan denna sommar skulle ha gjort förändringar mot den otrygghet som många känner i parken i dag. Men nu ligger ärendet hos tekniska förvaltningen och ett cafè kommer nog först nästa sommar.

- Det är besvärligt i dag att alla Luleåbor inte har tillgång till den fina parken, eftersom i stadsparken finns ett antal stökiga personer, som många upplever obehagligt. Många undviker också att gå igenom parken, säger Yvonne Stålnacke (s).

Hon tror att om stadsparken blir trygg, kommer Luleåborna att gå dit.

- Därför ska vi se till att få fler aktiviteter, som kan locka dit Luleåbor, säger hon, som själv sitter i kommunens brottsförebyggande råd.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista