Röda granar i skogen

Svampsjukdomen Skvattramrost har angripit många granar i länet i år. I skogen lyser de angripna granarna röd-orange och många oroliga skogsägare har ringt till Skogsstyrelsens avdelning för skogsskador för att få veta vad som angripit granarna.

Heine Krekula som jobbar med skogsskador på Skogsstyrelsen har fått ta emot en hel del samtal från undrande skogsägare, men även från kollegor som undrar vad det är som gör att granarna i skogen lyser röda.

- Det man ser mycket av i skogen nu är smågranar som börjar bli röda i de sista års barren. De har drabbats av en svampsjukdom som heter Skvattramrost. Det är ingenting som tar död på granarna men det kan sätta ner tillväxten lite, säger Heine Krekula på Skogsstyrelsen.

Det dammar om de angripna granarna och från skogen lyser det rött om granarna. Skvattramrost är en svampsjukdom som drabbar granar med några års mellanrum och just i år är det väldigt mycket av den i de norrbottniska skogarna, berättar Heine Krekula på Skogsstyrelsen. Angreppen gör att tillväxten blir mindre, men Skvattramrosten är inget direkt hot mot granarna. Däremot bör man se sig om en gång extra innan man väljer en gran att ta in till jul.

- Det kan ju påverka på så sätt att om man valt ut en fin gran att ta in till jul så är den granen kanske inte är lika fin till hösten då den tappat de sista årsbarren och varje gren är lite kal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista