Nytt beslag av olagliga nät

På fredagen gjorde länsstyrelsens fisketillsynsmän på nytt ett beslag av olagligt lagda nät i Lainioälven. Denna gång skedde tillslaget på den övre delen av den laxförande sträckan i Lainio älv. Det beslagtagna nätet var ett specialtillverkat, kort nät med stora maskor som lagts med avsikt att fånga lax i ett av älvens forspartier. Nätet upptäcktes i samband med helikopterspaning och kunde lyftas ur älven med hjälp av helikoptern.

Att det tidvis förekommer ett visst tjuvfiske med nät i Lainioälven är ett välkänt fenomen, men tilltaget väcker ändå en viss förvåning, eftersom det  är mitt under fiskesäsongen. Under den här tid på året rör det sig mycket folk efter älven. Risken att bli upptäckt är därför stor.

Fisketillsynsmännen noterade ett par personer och en båt i närheten av nätet men dessa kunde inte bindas till tjuvfisket.

- Beviskraven är höga i fiskelagstiftningen. I princip måste man komma på någon på bar gärning om det ska hålla i rätten. Detta är självklart svårt när det gäller nätfiske där nätet kanske ligger ute en hel natt men där själva utläggandet och vittjandet går på några minuter, säger Dan Blomkvist på länsstyrelsen..

Straffet för fiskebrott är böter eller fängelse i upp till ett år. Om brottet anses som grovt kan fängelsestraffet bli upp till 2 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista