Christina Dahnér, bergmekaniker LKAB. Foto: Magdalena Martinsson

Okunskap om berget bakom dödsolycka

Uppdaterad 06:24
Det var okunskap om svagheten i berget som låg bakom dödsolyckan i Kirunagruvan för ett halvår sedan. Det är LKABs slutsats i gruvföretagets egen utredning. Skalvet som utlöstes av gruvbrytningen gjorde att bergsförstärkningen kollapsade.

Ett halvår har gått sedan en 21-årig lastbilschaufför krossades till döds under stora rasmassor när taket i gruvan rasade ner.

– Vi hade en kombination av väldigt höga spänningar i ett område och en del strukturer i berget som vi inte kände till. När de samverkar får vi en glidning i berget som genererar ett skalv. De kraftiga vågorna i bergmassan genererade stora skakningar i gruvorten. De förstörde bergförstärkningen, säger bergmekanikchefen Christina Dahnér, som har lett internutredningen.

Hade olyckan kunnat undvikas?

– Med den kunskapsnivån vi hade då hade vi inte kunnat undvika olyckan. Med den kunskap vi har idag hade det kanske kunnat undvikas, säger Christina Dahnér.

För att försöka hindra att det händer igen kommer gruvföretaget att söka efter liknande riskområden och installera seismiska mätare som täcker hela gruvorna i Kiruna och Malmberget.

Samtidigt nyanställs 59 nya extra personer som ska jobba med bergförstärkning. Det blir också en ny sorts, betydligt kraftigare, bergförstärkning.

– Vi har tidigare inte identifierat den seismiska risken och därför har vi inte använt kraftigare förstärkning tidigare, säger gruvchefen Monica Quintero.

Enligt henne kommer man inte att kunna stoppa skalven.

– Men däremot kanske vi kan göra skalven mindre genom att veta var de är och genom att avlasta dem istället för att föra på spänningar som vi gjort i det här fallet.

Fackliga gruvtolvan saknar ingenting i utredningen som LKAB gjort, enligt ordföranden Harry Rantakyrö.

– Vi tror till 100 på den här utredningen och på det åtgärdspaket man tagit fram, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista