Värnpliktiga får inte ordentlig utbildning

Värnpliktsutbildningen för bevakningssoldater håller inte måttet och är både slöseri med försvarets pengar och att utnyttja värnpliktiga. Det hävdar Värnpliktsrådet. David Hökfors från Råneå är en av alla som ska rycka in som bevakningssoldat i januari, men nu börjar han bli orolig.

När vi får tag i David Hökfors har han just gått ur skogsmaskinshytten som är hans arbetsplats sedan några månader tillbaka.

Han har sett fram emot lumpen, men är nu osäker och orolig för han ska kasta bort 11 månader på en utbildning som han inte kommer ha någon nytta av. Han menar att det inte är lönt att gå en utbildning som egentligen inte betyder så mycket. Alltså om man går omkring och inte gör så mycket, när det ändå är så pass lång tid.

- Är jag borta ett år så kommer de förmodligen att anställa någon annan och då kommer förmodligen inte mitt jobb att finnas kvar sedan. Så det är ju det som kommer kännas lite tungt, om man ska förlora jobbet pga man ska in i lumpen, säger David Hökfors.

Värnpliktsrådet är kritisk till att många bevakningssoldater idag mest ägnar sig åt exempelvis inpasseringskontroller vid förband. Dels utnyttjas värnpliktiga, och så menar Värnpliktsrådet att försvaret skulle kunna spara 120 miljoner kronor per år, om man istället lät civila vaktbolag sköta det arbetet.

- Till viss del så förstår vi det här. Det är ingen ny fråga.

Nej, försvaret känner till kritiken den tidigare säger produktionschef Jan Salestrand. Man har också bestämt att vissa bevakningsuppdrag kan skötas av civila vaktbolag. Fast dålig ekonomi, tillsammans med att försvaret om några år väntas börja anställa soldater, har än så länge satt stopp för det här på de flesta förbanden.

- Det är fel. De ska ha en kontuerlig utbildning och vidare utbildning under hela värnpliktstjänstgöringen, säger Jan Salestrand.

Men vilka garantier kan du ge till de som är oroliga?

- Ja, granatier och garantier. Jag kan inte ge nå mer garantier än att vi ska göra allt för att det här ska bli så bra som möjligt, säger han.

Och hur gör ni det då?

Vi kommer att gå till våra förbandschefer och begära in en rapportering av hur det fungerar på varje plats, säger Jan Salestrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista