Sverige kritiseras återigen av FN

Sverige får återigen FN-kritik för sin samepolitik. FN är inte heller nöjd med den svenska statistiken. Omdömet som publicerades på måndagen baseras på rapporter och en utfrågning förra veckan i Genève om hur rasdiskrimineringskonventionen efterlevs.

I den senaste rapporten från FN:s rasdiskrimineringskommitté (CERD) får Sverige kritik på flera punkter. Sverige får också hemläxa på flera punkter. Bland annat så efterlyser kommittén ökade ansträngningar för att höja utbildningsnivån bland romer och att det ska skapas fler jobbtillfällen.

Kommittén anser också att samebyar som är part i processer om mark- och renbetesrättigheter ska ges ett rättsligt stöd. Kommittén är inte heller nöjd med vad som hittills gjorts för att lösa frågan om samernas rättigheter, men konstaterar samtidigt att den svenska regeringen förbereder en sameproposition till 2010.

Väntat var också kritiken mot att Sverige inte har infört förbud mot rasistiska organisationer. Där har FN-kommittén och Sverige olika ståndpunkter. Den svenska lagstiftningen riktar in sig på de rasistiska handlingarna.

CERD är inte heller nöjd med Sveriges statistiska underlag om etniska grupper och modersmål. Sådan statistik kan samlas in utan att anonymiteten riskeras och skulle ge en bättre analysunderlag, enligt kritiken.

SR Norrbotten / TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista