Byt lön mot arbetstid i Pajala

Pajala kommun erbjuder sina anställda att gå ner i arbetstid. Erbjudandet gäller de som är 55 år och äldre och innebär att arbetstiden minskas på bekostnad av löneökningar.
Ett mycket dåligt beslut menar Bernhard Winsa, från Vänsterpartiet som reserverade sig mot beslutet. - Det är kränkande mot kvinnorna. De tjänar redan så dåligt och nu vill Pajala kommun att de ska ta ut sin löneökning i ledighet istället, vilket ger lägre pension, säger Bernhard Winsa. Gäller för all framtid Arbetstidsförkortningen erbjuds de som är över 55 år och innebär att ledigheten tas från kommande löneökning. Det som är speciellt är att den som väljer att nappa på erbjudandet inte kan gå tillbaka om det visar sig bli för lite kvar i lönekuvertet. Nedsättningen i lön och arbetstid gäller för all framtid. Tänka sig för Enligt Bengt Niska, socialdemokratiskt kommunalråd beror det på att det skulle bli svårt för kommunen att se helheten i det ekonomiska om anställda byter fram och tillbaka. Men han håller med om att det gäller att tänka sig för innan man bestämmer sig för att gå ner i lön och arbetstid.
Staffan Andersson, SR Norrbotten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".