Miljööverdomstolen prövar gödsellukt

Miljööverdomstolen ska nu pröva tvisten om det gödselluktande jordbruket i Orrbyn, norr om Råneå. För att inte störa grannarna tvingas en bonde att minska jordbrukets lukt.

En principiellt viktig fråga, om jordbruk får lukta och hur myckt menar LRF och bonden.

- Om den klagande skulle vinna skulle det skicka ut signaler till lantbruket på landsbygden att det finns stora begränsningar. Risken är att man inte vågar satsa.

De vanligaste tvisterna rör enligt honom ofta hästar, som sprider lukt till ikringliggande bebyggelse. Frågor om jordbruk som luktar är mindre vanliga, men kan får ringar på vattnet menar Eilert Apelqvist, ansvarig för ärendet på LRF i Norrbotten.

När tvisten togs upp i första instans, Miljödomstolen, fick grannen rätt. Domstolen bestämde att bonden Roger Larsson skulle åtgärda sitt jordbruk och bland annat bygga över sin gödselplatta - för att minska lukten för grannarna.

- Effekten av det här är ytterst tveksam, menar Eilert Apelqvist.

Han anser att Miljödomstolens dom är märklig och illa underbyggd.

Roger Larsson säger att han kommer att lägga ner helt, om det blir så att Miljööverdomstolen kommer fram till samma sak.

- Det här är det man ska leva på. Blir det miljödomstolens dom som gäller så är det bara att sluta. Det är för dyra investeringar för att det ska gå.

Finns det något berättigat i klagomålen?

- Jag kan inte stå och ljuga och säga att det inte luktar ladugård, säger Roger Larsson. Vissa tider luktar det skit, det är det naturliga.

Grannen som under flera års tid klagat på jordbruket vill inte ställa upp på intervju, men säger att det för honom är självklart att jordbruk måste få lukta gödsel. Han anser att Larsson inte respekterat grannarna, och att det måste klargöras var gränsen går. Hur nära en annans tomt man får bygga kohagar och ladugårdar.

Elin-Anna Labba

elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista