Samiska flaggan.

Diskriminering av samer lyfts fram av FN

Sametingets styrelseordförande hoppas att en FN-rapporten om diskriminering, ska öppna ögonen av Sveriges behandling av samerna. I rapporten får Sverige hård kritik för sin behandling av samer.

I en nya rapport från FN om diskriminering av minoriteter får Sverige hård kritik för att det är vanligt att samer diskrimineras.

FN- rapporten handlar om samerna och andra minoriteter. Diskriminering av samer är vanligt i Sverige, visar rapporten och kritiken mot Sverige är hård. Bland annat är samerna inte erkända som urfolk av Sverige.

Sametingets styrelseordförande, Lars-Anders Baer hoppas att rapporten ska öppna ögonen av Sveriges behandling av samerna. Han säger att tidigare FN-rapporter har kritiserat Sveriges dåliga samepolitik och att den nya kritiken ska vara ett sätt att få Sverige att bättra på samernas situation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista