Stor ökning av Lex Sarah-anmälningar i länet

Fördubbling av Lex Sarah-anmälningar

En rapport från länsstyrelsen visar att antalet anmälningar om allvarliga missförhållanden inom omsorgen som berör äldre, handikappade och funktionshindrade har nästan fördubblats på ett år.

Anmälningarna om missförhållanden har mellan 2006 och 2007 ökat från 25 till 46. Ökningen är, siffermässigt, störst i Luleå – från åtta till 20.

Anmälningar om missförhållanden enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade har ökat från 15 till 20.

Rapporten har inte analyserat orsakerna till ökningen av antalet anmälningar enligt – som det allmänt kallas – Lex Sarah. Anledningen till ökningen kan därför endast besvaras av respektive kommun.

Kommunerna har en skyldighet att underrätta länsstyrelsen i de fall missförhållandet inte har åtgärdats inom en vecka. Länsstyrelsen har inte fått in någon sådan anmälan från kommunerna under 2007.

Trots att antalet anmälningar har ökat har länsstyrelsen kunnat konstatera att ett flertal kommuner inte har tydliga instruktioner till personalen om skyldigheten att anmäla missförhållanden enligt LSS.

- Det är viktigt att kommunerna snarast ser över instruktionerna eftersom de är ett stöd för den berörda personalen, säger socialkonsulent Karin Lind vid länsstyrelsen som har sammanställt rapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista