Fortfarande hög sjukskrivningsnivå i länet

Ohälsotalet, eller antalet sjukdagar í genomsnitt, var för augusti är 36,9. Det innebär att det nu för första gången under 2000-talet är ohälsotalet under 37 dagar, vilket var det mål Försäkringskassan satte upp för 2008.

Det är i första hand sjukskrivningarna som har minskat men även antalet personer med sjuk- och aktivitetsersättning har gått ned jämfört med juni förra året.

Det finns fortfarande regionala skillnader i ohälsotalet, men spridningen mellan länen minskar. I Stockholm är ohälsotalet lägst med 31,3 dagar följt av Kronoberg, Halland och Jönköping som samtliga ligger under 34 dagar.

I Jämtland är det högst med 46,2 dagar följt av Norrbotten 43,8 och Gävleborg 43,5 sjukdagar.

Fakta

Ohälsotalet är Försäkringskassans mått på frånvarodagar som ersätts från sjukförsäkringen under en 12-månadersperiod. Sjuk- och aktivitetsersättning står för den större delen av ohälsotalet, medan sjukpenning och rehabiliteringspenning står för den mindre. Varje tiondel i ohälsotalet motsvarar cirka 600 000 dagars sjukfrånvaro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista