Namnförslagen på Lannavaaras vägar, såsom de ser ut i dag.

Möjligt med vägskyltar på andra språk

Det finns inget juridiskt som hindrar att kommunerna i Norrbotten ger sina vägar namn på enbart finska, meänkieli eller samiska. Det säger länsstyrelsens jurist Hans Landberg med anledning av att ortsbor i Lannavaara vill att vissa vägar inte döps på svenska, utan på byns minoritesspråk.

- Det finns inga hinder, utan snarare är det så att man uppmuntrar att nyttja de namn och minoritetsspråk som finns naturligt i området, säger Hans Landberg.

När Kiruna kommun bad invånarna tycka till om de nya vägnamnen i Lannavaara vällde synpunkterna in. Istället för Vaaravägen vill man se det finska namnet Vaarantie, istället för Per Idivuomas väg, det samiska namnet Defa Biehtte ráffi.

Hans Landberg säger att Sverige via konventionerna om minoritetspråk ska stödja användningen av de här språken. Också kulturminneslagen säger att man ska använda god ortnamnssed, det vill säga använda namn som befolkningen alltid använt. Men hur man gör är upp till Kiruna kommun.

Lisbeth Pekkari är handläggare av namnsättningen i Lannavaara.

- Som det ser ut i nuläget, som vi har tolkat det, är det svenska namn som ska ha proritetet och så kan man skylta även på finska och samiska i de områden där det finns anledning att göra så.

Kiruna kommun håller nu på att rådgöra med räddningstjänsten och posten, som också ska få säga sitt. Hur det nu blir i Lannavaara kommer få betydelse för många byar i Kiruna kommun, eftersom kommunen inom de närmsta åren ska ge vägnamn åt alla orter som saknar det. Att det från och med nu blir fler namn än bara de svenska är troligt, säger Lisbeth Pekkari.

- Det finns ju då i kulturminneslagen klart uttalat att det ska tas hänsyn till finska och samiska namn.

                            Elin-Anna Labba, SR Norrbotten
elin-anna.labba@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista