Rättspsykiatrisk vård för mord

Den man som i mitten av maj högg ihjäl sin mamma i hennes bostad i Luleå, led av en allvarlig psykisk störning. Straffet för mordet blir därför rättspsykiatrisk vård när Luleå tingsrätt meddelade domen på onsdagen.

I domen konstaterar tingsrätten att den 29-årige sonen sedan slutet av 1990-talet lidit av ett mer permanent sjukdomstillstånd. Av det rättspsykiatriska utlåtandet framgår att han begick gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning, som han fortfarande har.

Han valde, med hänvisning till sitt psykiska tillstånd, att varken erkänna eller förneka gärningen under rättegången.

Natten mot den 15 maj ringde den 29-årige mannen till sin mamma i Luleå och fick komma över. Han behövde låna pengar.

När den 63-åriga mamman inte kom till arbetet kontaktade en orolig kollega polisen. Den 16 maj gick man in i lägenheten och fann henne död på sängen, knivhuggen i bröstkorg och hals.

Sonen greps på Stockholms central den 17 maj. På grund av sin sjukdom var han från den 23 april 2008 omhändertagen för psykiatrisk tvångsvård på Sunderby sjukhus. Vid händelsen i Luleå hade han permission från den psykiatriska avdelningen där.

Nu är han dömd för mord och ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

TT/SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista