Mattias Karlsson (m).

Länsrätten kan bli kvar i Norrbotten

Kommunstyrelsen i Luleå uppvaktade justitieminister Beatrice Ask idag för att argumentera mot en nedläggning av länsrätten i Luleå. Enligt moderaten Mattias Karlsson var det ett positivt möte och frågan är ännu öppen.

På onsdagen uppvaktade Karl Petersen (s) och Mattias Karlsson (m) från Luleås kommunstyrelse justitieminister Beatrice Ask (m). De framförde kommunens argument mot en nedläggning av länsrätten i Luleå.

- Det var ett bra möte. Vi fick träffa fem personer. Statssekreteraren, expeditionschefen och några sakkunniga. De tog frågan på allvar och säger att ingenting är beslutat än, säger Mattias Karlsson.

Domstolsverkets utredning föreslår att 13 av landets länsrätter, det vill säga förvaltningsdomstolar, ska läggas ner och bli tio sammanlagt. Det skulle enligt utredningen innebära att länsrätten i Luleå flyttas till Umeå.

De båda politikerna från Norrbotten hävdade framför allt att avstånden för norrbottningarna till Umeå blir för stora. Enligt Mattias Karlsson är frågan fortfarande öppen.

- Regeringen beslutade så sent som i mars att inte slå ihop tingsrätter i övre Norrland, just med anledning av de långa avstånden, och det sa vi ju. Justitieministern höll ju med om att samma logik bör gälla för länsrätterna som för tingsrätterna, säger Mattias Karlsson.

Remissrundan avslutas inom kort och innan det kommer ett beslut ska en grupp från justitiedepartementet ut och besöka bland annat länsrätten i Luleå i höst. Därefter kommer ett beslut i frågan om länsrätternas nya organisation.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista