Next Jet tagit över Gällivareflyget

Nu har flygbolaget Next Jet tagit över trafiken mellan Gällivare och Stockholm. Det skedde i måndags - två månader tidigare än tidsplanen - och det här beroende på att bolaget som har haft hand om flygningarna fram tills nu, Nordic Regional, inte kunde fortsätta på grund av ekomiska problem.

- Det har varit problem med den tidigare operatören framförallt med ekonomiska problem. De har själva klivit av och lämnat över till Rikstrafiken. Och då fick Next Jet hoppa in så vi inte blev stående utan trafik, säger Tommy Nyström (s) kommunalråd i Gällivare.

Inom loppet av drygt två år är det andra bolaget som lämnar uppdraget att flyga mellan Gällivare och Stockholm, båda gångerna på grund av ekonomiska problem.

Sedan förra hösten har Nordic Regional som trafikerat sträckan haft problem som resulterat i inställda turer och många förseningar.

I slutet av maj tog den statliga myndigheten Rikstrafiken beslutet att Next Jet skulle få uppdraget. Bolaget lämnade det klart lägsta budet.

Tommy Nyström vill se en fungerande flygtrafik för Gällivare.

- Vi vill ha ett flyg som går kontinuerligt och till vettiga priser. Det finns en lönsamhet på linjen Gällivare - Stockholm men de här bolagen har tyvärr inte orkat med det, säger han.

Ett flygplan med 68 platser kommer att trafikera sträckan mellan Gällivare och Stockholm, alltså ett något större flygplan än tidigare.

Enligt Tommy Nyström kan inte kommunen påverka biljettpriserna.

- Självklart har prisnivån en oerhörd betydelse. Vi har pratat med Next Jet och de har en förhoppning om att vi ska kunna få ett pris på sikt, säger han.

Tommy Nyström hoppas på att resenärerna ska återfå förtroendet och flyga med flyget från Gällivare.

- Det är att flygplanen fungerar och går när de ska gå, att det blir en kontinuitet, det är det viktigaste och sedan att vi har vettiga priser, anser han.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista