Allt fler i Norrbotten har obetalda SMS-lån

Det har skett en kraftig ökning av obetalda SMS-lån, inte minst i dom fyra nordligaste länen. Det är framförallt allt personer mellan 18 och 35 år, som inte betalat sina lån och därför hamnat hos Kronofogden.

Tina Häggmark arbetar med Kronofogdemyndighetens förebyggande arbete.

- Vi på Kronofogden är oroliga över utvecklingen, både vad gäller unggruppen och vuxna. Siffrorna visar att det finns ett behov av att göra folk medvetna om vad som kan hända, när man tar ett sånt här lån, säger hon.

Enligt Kronofogden har det skett en ökning av antalet ärenden om obetalda SMS-lån i samtliga åldersgrupper, men ungdomar är överrepresenterade.

När det gäller Norrbotten så gjordes 429 anmälningar till Kronofogden under första halvåret i år mot 115 under motsvarande tid i fjol. För personer mellan 18 och 25 år ökade antalet ärenden med 28 procent under den här tiden och för dem mellan 26 och 35 år med 30 procent.

För de äldre är ökningen mindre. Men det är svårt att veta vad ökningen beror på.

- Vi lever ju i ett konsumtionssamhälle och det kan vara en av anledningarna, säger Tina Häggmark.

Den som hamnat hos Kronofogden riskerar allvarliga konsekvenser.

- Så till exempel kan det vara svårt att få ett hyreskontrakt, om du har en betalningsanmärkning och du kan få svårt att få ett telefonabonnemang, säger hon.

Niklas Jälén, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista