Akka massivet i Stora Sjöfallet. Foto: Tatiana Rynbäck, världsarvet Laponia

Arkitekttävling ska ge Laponia en nystart

En arkitekttävling ska ge  världsarvet Laponia ett nytt naturum. Det är länsstyrelsen, som tillsammans med de andra parterna i Laponiaprocessen, står bakom arkitekttävlingen. Enligt projektledaren Marie Björklund är syftet att få fram ett högklassigt förslag till naturumanläggning i Stora Sjöfallet. En anläggning som också ska bli en viktig del i den informationssatsning som nu påbörjas.

Arkitekttävlingen som annonseras i EU:s upphandlingsdatabaser består av två steg. Först ska de arkitektbyråer som är intresserade anmäla sitt intresse. I steg två bjuds sedan utvalda arkitekter/företag in för att ta fram ett tävlingsförslag som sedan ska utmynna i en naturumanläggning i Stora Sjöfallet.

Naturum är ett av Naturvårdsverket inregistrerat varumärke, och är ett besökscentrum i ett område med höga natur- och kulturvärden. I ett naturum ska man kunna lära sig mer om området genom exempelvis utställningar, hemsidor, bildspel, böcker och broschyrer, guidade turer, med mera.

Förutom länsstyrelsen och Naturvårdsverket är det kommunerna Jokkmokk och Gällivare, samt samebyarna i Laponia genom föreningen Mijá ednam, som ingår i Laponiaprocessen och som tillsammans ska utforma naturum. De informationsinsatser som görs sker alltså gemensamt med lokala, regionala och nationella aktörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista