Kiruna kommun slipper betala fiskeavgift

Fiskeriverket inte har kunnat konstatera några nämnvärda skador på fisket i bäcken Pahtajoki nära Kiruna flygplats. Det har miljödomstolen beslutat, som också beslutat att avsluta ärendet.

Bakgrunden är att det befarades uppstå skador i samband med att Luftfartsverket 2003 anlade en damm i en torvtäkt och ledde om en bäck öster om Kiruna flygplats.

I miljödomstolens deldom om tillstånd att uppföra dammen uppsköts frågan om kompensationsåtgärder eller fiskeavgift på grund av eventuella fiskeskador. Under prövotiden skulle Luftfartsverket i samråd med Fiskeriverket genomföra en fiskeundersökning.

Sammantaget bedömer Fiskeriverket att viss osäkerhet kvarstår angående den anlagda dammens långvariga påverkan på Pahtajoki. De finner det dock inte att en fortsatt studie av fiske skulle vara motiverat.

Kiruna kommun som nu har övertagit anläggningen där man driver testbaneverksamhet slipper därför enligt domen betala någon fiskeavgift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista