Foto: Maritha Mossberg

Mer hjälp till långtidsarbetslösa

Till hösten startar ett nytt jobbprojekt i arbetsmarknadsområdena i inlandet. Projektet, som ska pågå i två år, beräknas kosta drygt 50 miljoner kronor, varav åtta miljoner kommer från EU:s socialfond.

Det är personer som varit arbetslösa under lång tid som ingår i projektet och får extra hjälp till arbete.

- Skillnaden är, eller blir, att man rent metodiskt går in och hjälper den enskilde. Och att man har personella resurser till att bistå och lotsa fram den här personen till en möjlig väg till utbildning eller arbete, säger Terje Raattamaa, projektledare för inlandets jobbprojekt.

I dag är cirka 1 800 personer långtidsarbetslösa och utförsäkrade i länet. Av dessa finns drygt 800 i inlandet där jobbprojektet genomförs. 250 av dessa personer kommer att få tätare kontakter med både arbetsförmedling och arbetsgivare.

En förhoppning är att de metoder som används under det tvååriga projektet ska bli en del i den ordinarie verksamheten vid arbetsförmedlingarna.

- Viktigast är att få de här personerna på jobb, men även att vi metodutvecklar nya metoder inom förmedlingsverksamheten, för att kunna få en permanent metod som hjälper den enskilde, förklarar han.

Nu indelas länet i olika arbetsmarknadsområden, och det är arbetsmarknadsområdena i Gällivare, Arvidsjaur, Kiruna, Haparanda och Kalix som omfattar alla inlandskommuner som deltar i projektet. De arbetslösa får tillgång till mer individuell hjälp att hitta jobb eller utbildning.

- Det mesta kommer att handla om att få praktikplatser, hitta nya vägar och följa upp dem kontinuerligt. Alltså mycket mer kontakt än vad vi har haft förut, eller vad vi har haft möjlighet att göra i den ordinarie verksamheten, säger Lena Jatko chef vid arbetsförmedlingen i Gällivare.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista