Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utredning kring fjällnära skog oroar

Regeringen har tillsatt en utredning som ska göra en översyn av gränserna för skyddsskog, svårföryngrad skog och fjällnära skog. Det här oroar företrädare för rennäringen, då en ändring av gränsen för de fjällnära skogarna kan få ödesdigra konsekvenser för rennäringen. Detta då renarna har vinter- och vårbetet i skogen.

Utredaren ska fokusera på alla de värden gränserna är satta att skydda och dess betydelse för samverkan mellan skogsbruk, rennäring och andra näringar. Tanken är att utredaren ska lämna förslag till hur en förenkling för skogsbruket kan uppnås och genomföras med bibehållen ambitionsnivå avseende bevarande av natur- och kulturmiljövärden och samverkan med andra näringar.

Att fälla fjällnära skog kräver idag ett speciellt tillstånd eftersom skogen nära fjällen oftast är gammal, växer långsamt och har svårt att återhämta sig efter avverkning. Det har Leif Anders Blind, ordförande för Svaipa Sameby i Arjeplogs kommun, sett flera exempel på.

- Vi har sett flera praktiska exempel på att plantorna inte tar sig i de områdena där man har avverkat. Sly tar överhanden. Och då blir det varken någon produktiv skog eller något bra för rennäringen.

Om reglerna för fjällnära skog ändras kan det få stora konsekvenser för Svaipa sameby.

- Risken är att man tar den skog som finns kvar. Renarna har allt sitt vinter- och vårbete i skogen. Om den försvinner är enda alternativet att stödutfordra, vilket är alldeles för dyrt, säger Leif Anders Blind.

I takt med att virkespriserna har stigit har många skogsägare krävt att gränsen för fjällnära skog ska avskaffas. Utredningen ska vara klar 31 mars och jordbruksminister Eskil Erlandsson säger att syftet med utredningen är att underlätta regler och administration för skogsbruket.

- Syftet är inte att försämra skyddet för fjällskogarnas unika naturvärden, säger ministern.

                        Magdalena Martinsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".