Minskad risk för stroke i länet

Risken att insjukna i stroke har länge legat på en oförändrad nivå. Men nu ser forskare att risken att insjukna minskar i Norrbottens och Västerbottens län.

Risken att drabbas av och dö i stroke, slaganfall, har minskat påtagligt i Sverige enligt data från de två nordligaste länen. En orsak kan vara bättre förebyggande behandling.

Den befolkningsbaserade Monica-studien i Västerbottens och Norrbottens län visar glädjande siffror, enligt Dagens Medicin och SR:s Vetenskapsradion som har tagit del av dem.

Överlevnaden vid stroke ökade kraftigt mellan 1985 och 2003. Antalet avlidna vid ett första insjuknande minskade med 43 procent och vid återinsjuknande med 70 procent under tidsperioden.

-Minskningen beror antagligen på effektivare behandling mot högt blodtryck och intensivare riskfaktorbehandling hos bland annat diabetiker, säger Aslak Rautio, läkare vid Läkarhuset Hermelinen i Luleå och en av forskarna bakom studien, till Dagens Medicin.

Nedgången syns inte bara generellt utan också bland diabetiker, som är särskilt utsatta för hjärt-kärlsjukdom. Kvinnor med diabetes visar en särskilt markant minskning. Deras risk att drabbas av stroke sjönk med 5,4 procent årligen mellan 1985 och 2003.

-Det kan ha att göra med att kvinnor är något mer benägna att följa behandlingsrekommendationer än män, säger Aslak Rautio.

I Monica-studien ingår väster- och norrbottningar mellan 25 och 74 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista