Luleå tekniska universitet.

Folkbokföringskampanj på LTU

40 nya Luleåbor. Det blev resultatet när Skatteverket inledde sin kampanj på Luleå tekniska universitet på fredagen. En kampanj som går ut på att studenter som pluggar i Luleå ska folkbokföra sig i kommunen.

Studenterna får under kampanjen möjlighet att ställa frågor till skatteverkets personal, om vad det betyder för dem själva och för kommunen att vara folkbokförd där man bor.

Skatteverkets personal informerade också om vilka regler som gäller kring folkbokföring.

-Det är en skyldighet att vara folkbokförd där man har sin huvudsakliga dygnsvila om man har en avsikt att stanna där i mer än sex månader, säger Inger Henriksson arbetar vid Skatteverket.

Många tänker inte på att folkbokföra sig där de studerar, men det är alltså inget som kan välja utan en skyldighet enligt skatteverket. På det sättet får kommunerna in eventuella skattepengar och utjämningspengar för dem som bor i kommunen.

-Där man kostar pengar ska man se till att de får in pengarna, annar är man tycker jag lite osolidarisk, säger Inger Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista