Roger Berg vid trafikpolisen i Norrbotten.

Attityder är största trafikfaran

Augusti brukar vara den månad på året då flest dödas eller skadas i trafiken, Och bara den senaste veckans har minst tre omkommit och flera skadats allvarligt i trafiken i Norrbotten. Enligt trafikpolisen i Norrbotten ökar hastigheterna på vägarna samtidigt som respekten för trafikreglerna minskar.

Trafikklimatet har blivit hårdare de sista åren, och den höga farten är ett stort problem, säger Roger Berg vid trafikenheten hos polisen i Norrbotten.

--Det är beteendet i trafiken som gör att det blir så här, de allvarliga olyckor är singelolyckor och i regel är det mycket höga hastigheter, säger Roger Berg.

Roger Berg upplever att allt fler kör fortare och fortare efter vägarna, och det är en tydlig riskfaktor. Men någon förklaring till varför hastigheterna ökar har han inte.

--Våra hastighetsböter har ju ökat, men hastigheterna ökar i alla fall, säger Roger Berg.

Mycket kritik har riktats mot vägverket, bland annat för dåliga vägar och avsaknad av mitträcken som ger mötesfria körfält. De flesta av de riktigt allvarliga olyckorna sker på de stora vägarna med höga hastigheter. Singelolyckor och mötesolyckor hör till de vanligaste då det gäller trafikanter som omkommer.

Vägverket jobbar ständigt med att förbättra säkerheten på vägarna, bland annat genom att röja bort träd och stora stenar i närheten av stora vägar. Men även viltstängsel och mitträcken är en viktig åtgärd, och planer finns på att bygga ut mitträcken längs E4:an och E 10:an.

Anna Widén, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista