Norrlänningar vill gärna bo nära släkten

Norrlänningar bor närmast familjen och fler än var fjärde svensk tänka sig ett generationsboende. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bo-barometer.

Norrlänningarna är mest skeptiska till generationsboende, men positiva till att bo nära släkt och familj. När man väljer boende är det enligt undersökningen viktigt att bo nära sin familj, ha nära till kommunikationer samt förskola och skola.

27 procent av personerna i undersökningen kan tänka sig att bo med syskon, vuxnabarn eller sina föräldrar i ett generationsboende för att hjälpas åt med trädgårdsskötsel, barnpassning och övrigt hushållsarbete.

Mest skeptiska till generationsboende är norrlännignarna. I den senaste bobarometern svarar 23 procent att de kan tänka sig dela boende med familjen, medan 28 procent av stockholmarna svarat ja på samma fråga.

I hela landet har 33 procent svarat att de redan har valt att bo nära familjen och 8 procent vill flytta för att komma närmare sina nära och kära.

Mest positiva till att bo nära släkt och familj är norrlänningarna och hela 41procent uppger att de redan har valt att bo nära familjen.

Andra saker som är betydelsefullt när man väljer sitt boende är att ha nära till kommunikationer, matvarubutiker och naturen. Närhet till krogar, restauranger och motionsspår är inte alls lika viktigt visar undersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista