Plan på järnväg Pajala-Narvik

13 mil ny järnväg mellan Pajala och Svappavaara. Det kan lösa transporterna från de tre planerade gruvorna i trakterna kring Pajala. Alternativet är att frakta malmen på finsk järnväg. Inom kort ska gruvbolaget Northland resources välja väg.

Gruvföretaget Northland resources håller på att sammanställa utredningen om hur malmfyndigheterna ska transporteras från de tre planerade gruvorna.

Kommunikationsdirektör Jonas Lundström ser stora fördelar med att frakta malmen på en ny järnväg till Svappavaara och därifrån till Narvik.

– De uppenbara fördelarna med att lasta ut från Narvik är att man kan gå in med riktigt stora fartyg och att det är isfritt hela året. Men utmaningen är förstås att det är väldigt lång sträcka ny järnväg som måste komma till. Och att man måste se till att samsas om transporten med den frakt som idag sker från framförallt Kirunagruvan, säger Jonas Lundström.

För den första gruvan som skulle kunna komma igång i Tapulivuoma om drygt ett år är det klart att malmen kan köras med lastbil till Finland där den åker järnvägen ner till hamnen i Kemi. Men den lösningen håller inte för alla tre gruvorna.

Frågan är nu om den finska järnvägen ska uppgraderas för att kunna ta all malm till Kemi och eventuellt också till en ny djuphamn utanför Kalix. Eller om man ska bygga 13 mil ny järnväg från Kaunisvaara, utanför Pajala till Svappavaara, för att nå Malmbanan till Narvik.

Jonas Lundström vill inte prata om priset. Men de båda alternativen är pengamässigt jämförbara, enligt honom.

– Narviksalternativet kan låta jättedyrt. Men en jämförelse gör sig rättvisa när man tittar på både investerings- och driftskostnader på längre sikt. Att kunna gå in med riktigt stora skepp, som man kan i Narvik, är naturligtvis mycket effektivare.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista