Gunbritt Johansson, enhetschef för försörjningsstödet i Piteå kommun. Foto: Inger Marklund

Lyckad Piteåmodell mot ungdomsarbetslöshet

På två år har arbetslösheten bland Piteås ungdomar gått ner med två tredjedelar. Ungdomarna har antingen gått till arbete eller studier, från att inte ha haft någon sysselsättning alls. Det är resultatet av ett mycket lyckat samarbete mellan kommunens enhet för försörjningsstöd och arbetsmarknadsavdelningen.

Det handlar om att få bort ungdomar från passivitet till aktivitet. Från att leva på försörjningsstöd och vara bidragsberoende, till att få en inkomst eller studier.

Gunbritt Johansson är enhetschef för försörjningsstödet i Piteå. Hon är mycket nöjd när hon summerar de första två åren med samarbetsmodellen man har i kommunen.

– Ungdomarna får en puff framåt, när de kommer in på en av kommunens praktikplatser eller börjar studera. De får känna att de klarar av saker och behövs i samhället, säger hon.

Efter den första tiden i kommunens arbete går de sedan vidare.

– Första året med modellen 2006, gick 30 procent av de unga arbetslösa vidare till arbete och utbildning och 2007 ännu fler. 54 procent av de som inte hade någon sysselsättning, säger Gunbritt Johansson.

Andra statliga arbetsmarknadspolitiska insatser har också hjälpt till att få ner arbetslösheten bland Piteås ungdomar. Men den kraftiga nedgången från drygt 18 procents ungdomsarbetslöshet till 6,5 procent i dag, är märkbar efter att Piteåmodellen infördes för två år sedan.

I arbetet med att få in unga i arbete och studier har också gymnasieskolan, Försäkringskassan, den lokala arbetsförmedlingen och delar av landstinget samarbetat med huvudansvariga på kommunens arbetsmarknadsavdelning och försörjningsstöd.

Frånsett det har kommunen sparat minst 150 000 per år genom mindre utbetalningar av försörjningsstöd.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista