Oenighet om rovdjurstrycket i fjällvärlden. Foto:Scanpix

Oenighet om rovdjuren

Samebyarna känner sig omyndigförklarade av myndigheterna, eftersom dom inte får gehör för sina rovdjursobservationer. ”Myndigheterna anser inte att vi är trovärdiga, men har samtidigt ingen hum om hur mycket rovdjur det är i renskötselområdet” säger Bertil Pittsa, ordförande för Unna Cearus sameby.

Att rovdjuren har ökat inom renskötselområdet är samebyarna och Naturvårdsverket överens om. Det har till exempel aldrig varit så många järvföryngringar i Norrbotten som i år.

Men Bertil Pittsa säger att de renskötare som arbetar i fjällområdena inte räknas som trovärdiga källar när det gäller hur mycket rovdjur som rör sig i renskötselområdet.

Det nya är att havsörnen som tidigare inte funnits i fjällområdena har börjat synas i fjällen. Kungsörnen blir också allt vanligare, inte minst vid kustområdena.

Och även om det inte görs några inventeringar av björnar finns det tydliga tecken på att även björnstammen vuxit. Ser man till de mätningar av björn som gjorts älgjakten, har ökningen av björn i Norrbotten varit fem procent per år mellan 1998 och 2007.

Samtliga samebyar menar att rovdjurstrycket har blivit hårdare de senaste åren. Men de anser också att  ersättningen för de skador och det merarbete som rovdjuren åsamkar är undervärderat.

Anna-Maria Ahlén, SR Sameradion 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista