Maten i Kiruna hälften så dyr som den i Gällivare.

Kiruna - länets billigaste skolmat

Kostnaderna för skolmat i Norrbotten varierar stort. Billigaste skolmaten finns i Kiruna, där det satsades drygt 3800 kronor per elev och år på skolluncherna. I Gällivare satsar kommunen nästan dubbelt så mycket på elevernas mat - 7100 kr per elev och år.

Det är intresseorganisationen Skolmatens vänner som låtit Statistiska centralbyrån, SCB, ta fram siffror för skolmaten som löper tio år bakåt i tiden.

Sammanställningen gäller måltidsverksamheten i grundskolan och visar kostnaden per elev och år. I uppgifterna ingår bland annat kostnader för livsmedel, personal och transporter.

Kiruna kommun har länets billigaste skolmat med en kostnad på 3820 kronor per elev och år. Därefter kommer Luleå med kostnader på 3830 kronor per elev och år.

Men Kiruna har inte bara den billigaste skolmaten. Kommunen har även, trots höjda matpriser och löner, lyckats sänka kostnaderna för skolmaten med närmare 15 procent sedan 1996.

Även Överkalix och Pajala har lägre kostnader för skolmaten nu än man hade för drygt 10 år sen.

Största ökningen av kostnaderna sedan 1996 har Boden - där kostnaderna stigit med närmare 75 procent.

Gällivare är den kommun i länet som lägger mest pengar på skolmaten, med en kostnad på 7120 kronor per elev och år slår de Jokkmokk som kommer två med 7050 kronor per elev och år.

SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista