Total förvirring om persontrafik

De lokala politikerna i Narvik fruktar att fjärrtågen från Stockholm kommer att stanna vid gränsen när Connex tar över trafiken från Tågkompaniet om den 15 juni.
Anledningen till den totala förvirringen i Narvik är att NSB - Norges motsvarighet till SJ - vill slippa ifrån ansvaret för persontrafiken på den norska delen av Malmbanan, men efter den senaste veckans turbulens tvingas NSB av norska regeringen att ha kvar ansvaret. NSB har halverat anslaget till persontrafiken på sträckan - och ett lokalt privat järvägsbolag i Narvik, som vill ta över närtrafiken, fruktar att en uppgörelse med Connex ska leda till försämrade turlistor för den lokala tågtrafiken. Två privata företag vill alltså trafikera sträckan; det lokala Ofotbanen AS med närtrafik och Connex för fjärrtrafik. Det statliga NSB, som sitter på pengarna, vill slippa men tvingas ha kvar ansvaret. Idag har svenska Tågkompaniet avtal med NSB för fjärrtrafiken och nu hoppas Olof Eriksson på samma uppgörelse för Connex, som redan har presenterat turlistor med trafik från Stockholm, Göteborg och Luleå ända fram till Narvik.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".