Fler vandrare räddas med hjälp av mobiltelefon, menar fjällräddare.

Mobilen räddar vilsna vandrare

Fler ovana fjällvandrare, men också fler mobiltelefoner. Eftersom många fjällturister är sämre förberedda än förut är mobiltelefonen ett bra hjälpmedel för att hitta vilsna vandrare. Det menar Sten Lindgren, fjällräddare i Hemavan.

– Vi får färre försvinnande eftersom folk har mobiltelefoner.

Fjällräddningen har lättare att skapa sig en bild av var personerna befinner sig, men det är också lättare att lotsa dem vidare, menar Sten Lindgren.

Eftersom lagstiftningen tillåter att man pejlar mobiltelefoner vid nödlägen går det också att spåra förvunna personer genom att se var de var senast det fanns en signal till mobilen.

– Framförallt går letandet mycket fortare, säger Sten Lidngren. Många hinner inte försvinna på riktigt, utan vi hinner hjälpa dem att hitta hem.

Sten Lindgren poängterar dock att mobiltelefonen också är en falsk säkerhet. Det finns många områden dit telefonen inte når och fortfarande är karta och kompass de säkraste redskapen för att hitta rätt.

– Mobiltelefonen är ingen livlina. Det är fortfarande så karta som kompass som som är bäst för att orientera sig.

Tommy Engman
tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista