1 av 2
Anna-Karin Törmä (ns) kommunstyrelsens vice ordförande i Kiruna
2 av 2
Anna-Karin Törmä (sjukvårdspartiet) och Ragnhild Svonni (samelistan) är besvikna på socialdemokraternas agerande.

"De får kasta ut oss"

Det kan bli maktskifte i Kiruna redan inom en månad. Kirunapartiet och socialdemokraternas medlemmar ska nu besluta om partierna ska bilda allians. Idag fick socialdemokraternas nuvarande samarbetspartier informationen om att de riskerar att få sparken från alliansen inom kort. Men samarbetspartierna hoppar inte av frivilligt, säger, Anna Karin Törmä.

Den 16 spetember kommer både Kirunapartiet och Socialdemokraterna att ha varsitt medlemsmöte. Förslaget de ska besluta om är att partierna ska bilda en allians nu. Och slås ihop till ett socialdemokratiskt parti, med egen majoritet, den 1 januari 2010.

– Uppenbarligen kan man inte lita på vad socialdemokraterna säger. Före sommaren fick vi en tydlig signal om att deras samarbete med Kirunapartiet skulle ske först till valet 2010. Och nu kommer detta beskedet, säger Anna-Karin Törmä, gruppledare för Norrbottens sjukvårdsparti.

Men sjukvårdspartiet stannar kvar i alliansen i väntan på avgörandet den 16 spetember.

– Kommunen ska styras fram till dess. Och även om vi hade sagt idag att vi hoppar av, så hade vi inte formellt kunnat göra det förrän på nästa kommunfullmäktige den 22 september. De får sparka ut oss istället, säger Anna-Karin Törmä.

Om det blir ja till samarbete på medlemsmötena blir det en omvälvande tid i Kirunapolitiken. Socialdemokraternas nuvarande samarbetspartier, förutom sjukvårdspartiet bland andra moderaterna och samelistan, kan avsättas på kommunfullmäktige den 22 spetember. Och då måste det bli nyval till alla nämnder och styrelser.

Samelistans gruppledare Ragnhild Svonni säger att trots att samarbetet med socialdemokraterna forsätter ett tag till så blir politiken lidande.

- Det finns ingen anledning för oss att diskutera utvecklings- eller framtidsfrågor. Vi hanterar bara löpande frågor som måste hanteras.

SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista