Många för Norrbotniabanan

Maud får låna pengar till Norrbotniabanan

Nu får regeringen och näringsminister Maud Olofsson ta emot erbjudandet om 250 miljoner kronor i lån av det nybildade bolaget Norrbotniabanan AB. Bolaget som består av landstingen i Norr- och Västerbotten vill säkerställa att planeringsarbetet för Norrbotniabanan fortsätter och slutförs.

– De signaler vi får nu från Banverket är att det inte finns några pengar, och att processen kommer att ta slut i höst. Genom att erbjuda lån för att fortsätta planeringen visar vi att Norrbotniabanan inte bara är önsketänkande från Norr- och Västerbotten, säger Piteås socialdemokratiska kommunalråd Peter Roslund.

Näringsminister Maud Olofsson får erbjudandet i en skrivelse av bolaget, som består av Norrbotten och Västerbottens landsting samt Skellefteå och Piteå kommuner.

De båda landstingen ska gå in med 100 miljoner kronor vardera och Skellefteå och Piteå kommun går tillsammans in med de resterande 50 miljonerna.

Tanken med bolaget som bildades i våras är att det ska finnas en tydlig juridisk och organisatorisk plattform för arbetet med att göra Norrbotniabanan till verklighet. En av de som undertecknat erbjudandet till regeringen är Peter Roslund (s) som är kommunalråd i Piteå

– Det här är ett seriöst förslag som vi är beredd att ta ansvar för och som vi kommer jobba hårt för, säger han.

De 250 miljonerna som Norrbotniabanan erbjuder att låna ut till regeringen ska räcka till att utarbeta en järnvägsplan för sträckan Piteå-Skellefteå, men också täcka upp kostnaderna för att göra klar järnvägsutredningar för hela sträckan Umeå-Luleå.

– Självklart skulle vi helst se att regeringen själv tar fram de pengar som Banverket behöver, men i och med det här erbjudandet säger vi att om det är en fråga om pengar så är vi beredd att gå in med ett lån, säger Peter Roslund som räknar med ett svar från regeringen senast i månadsskiftet september-oktober i och med regeringens infrastrukturproposition.

Pernilla Kommes, SR Norrbotten
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista