Småviltsjakten väcker fortsätt debatt

På måndagen inleddes ripjakten och jakten fortsätter att väcka diskussioner. Sedan 1993 då den fria småviltsjakten infördes har debatten svallat högt. Sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer anser att småviltsjakten har ett inbyggt systemfel, då både jägare i Norrbottens inland och rennäringen missgynnas.

Lars-Andera Baer tycker att det är märkligt att den svenska regeringen så lätt vek sig för trycket från EU, då en jägare från Jokkmokk jämställdes med en jägare från Milano. Ännu märkligare blev det enligt honom när regeringen 2006 glatt betalade ut miljontals kronor till flygföretag som kompensation för uteblivna inkomster, när enbart jägare bosatta i Sverige fick jaga den första jaktveckan. Samtidigt får rennäringen även fortsättningsvis tåla intrång och uteblivna inkomster på grund av småviltsjakten.

Regeringens ovilja till förändring har lett till att samebyarna nu är beredda att inledda rättsprocesser om jakträtten, hävdar Baer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista