Christina Fornell, Säpochef i norra Sverige.

Hon vill bekämpa brottsligheten

Christina Fornell är ny chef för SÄPO i norra Sverige. Hon vill öka allmänhetens insyn i säkerhetspolisens arbete och satsa mer på att kartlägga och motverka den grova organiserade brottslighetens otillåtna påverkan på politiker, myndighetsföreträdare och journalister.

Christina Fornell som tillträtt posten som ny chef för säkerhetspolisen i norra Sverige är jurist och har verkat inom rättsväsendet i 25 år och inom säkerhetspolisen i 20 år. Nu kommer hon närmast från ett chefsjobb på Säpos huvudkontor i Stockholm. Med bas i Luleå kommer hon att vara chef för cirka 20 medarbetare i de fyra nordligaste länen; Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten.

– Vårt arbete går ytterst ut på att skydda Sverige och demokratin. Vi förhindrar och avslöjar brott mot rikets säkerhet. Vi bekämpar terrorism och vi skyddar den centrala statsledningen, förklarar Christina Fornell.

Finns det ett terroristhot ?

– Totalt sett är terroristhotet mot Sverige lågt. Men vi jobbar med vårt klassiska arbete, informationsinhämtning, för att vi inte ska bli en bas för terrorism även i norra Sverige, säger hon som är säkerhetspolisens chef på 52 procent av landets geografiska yta.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista