Ullspiran, tegellängan nederst, ligger närmast LKAB:s rasriskområde.

Inga nybyggen av studentbostäder

Kiruna kommun lägger ned planerna på att bygga studentbostäder för 25 miljoner kronor. Studenterna får istället bo i LKAB:s lägenheter på Ullspiran, som är på väg att hamna i gruvans rasriskområde.

I våras var många studenter bostadslösa i Kiruna. För att undvika den situationen kommande vår, när runt 50 nya studenter kommer till stan, hade kommunen tänkt bygga en lyxigare form av baracker bredvid sporthallen. 50 studentrum för 25 miljoner. Och hyran skulle bli saftig: 4000 i månaden för ett rum.

Vd:n för LKAB:s bostadsbolag FAB Lennart Thelin tyckte att kommunens planer lät som en dum idé och kontaktade kommunen med sitt förslag.

Lösningen är 30 bäddar i en gammal kasern på jägarskoleområdet, som FAB nyligen köpt upp.

Dessutom har bostadsbolaget nu satt stopp för vanliga hyresgäster att flytta in på Ullspiran, i huset närmast gruvan, eftersom det snart hamnar i rasrisk. Redan idag finns sju lediga rum och det blir successivt fler. Där ska studenterna få bo.

- På det sättet får vi ett levande Ullspiran under hela avvecklingsperioden. Hyresgästerna slipper känslan av att bo i ett avvecklingsområde med massa tomma fönster. Och studenterna får betydligt lägre hyra än vad det skulle ha blivit i kommunens nybygge, säger Lennart Thelin.

Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s) är nöjd med lösningen.

- Det finns bara vinnare i det här konceptet. Kommunen behöver inte lägga ned 25 miljoner på att bygga, bostäderna finns redan och studenterna kommer att få en bra hyresnivå, säger han.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista