Haparandabanan vid Kosjärv. Foto Mats Jonsson, SR

Länsstyrelsen vill prioritera Botniska korridoren

Regeringen måste prioritera Botniska korridoren i kommande investeringsplan för år 2010-2020. Det menar intressenter från de fem nordligaste länen i en rapport där man visar att investeringar i Botniska korridoren är mycket lönsamma.

Rapporten visar att Botniska korridoren, där Norrbotniabanan och Haparandabanan ingår, är av avgörande betydelse för tillväxten. Den är också strategiskt viktig för att säkra EU:s och den svenska industrins råvaruförsörjning. Malm och mineralindustrins råvarutransporter till svenska tillverkningsindustrin förädlas till ett värde av ca 500 miljarder kronor per år och ytterligare mer inom övriga EU.

Rapporten pekar också på att en utbyggnad av Botniska korridoren ger kraftigt förbättrade möjligheter för såväl regionförstoring med effektivare arbetsmarknader som att uppnå EU:s klimatmål.

En bra transportinfrastruktur har en avgörande betydelse för naturresursindustrins långsiktiga konkurrenskraft. Investeringar i den Botniska korridoren är därför en angelägen prioritering, konstaterar intressenterna i rapporten.

Intressenterna bakom rapporten

Utredningen har genomförts av ÅF Infrastruktur AB, Infraplan. Intressenterna är Norrtåg, Norrbotniabanegruppen, Sundsvallsregionen, Ostkustbanan/Ådalsbanan, Länsstyrelsen i Norrbottens län, Region Västerbotten, Länsstyrelsen i Västerbottens län, Länsstyrelsen i Västernorrlands län, Region Gävleborg, North Sweden och Mid Sweden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista