Älgskadorna förstör skogen

Älgskadorna på skog har ökat i Norrbotten. Det gäller framförallt i kustområdena. Skogsägarna och Jägareförbundet vill därför öka avskjutningen av älgkalvar.

Inventeringen av ungskog visar att älgskadorna i Norrbotten har ökat mest i kustlandet, och då främst i trakterna kring Boden och Råneå. Samtidigt ser det relativt oförändrat ut i inlandet.

– Det gäller att vi ökar våra kunskaper om varför det är så här och varför det har ökat så, men det är oroande att älgskadorna har ökat, säger Heine Krekula vid Skogstyrelsen.

Bara i Pajala noteras mindre älgskador, vilket enligt Heine Krekula beror på att man skjutit betydligt mer älg de senaste åren.

Enligt skogsägarna är tre procents skador på skogen acceptabelt. När skadorna ligger över tio procent innebär det att skogarna värde sänks väsentligt.

– Det är ju fortfarande ved och det går att elda naturligtvis. Till viss kan det gå att göra massa och papper av det, men som timmer och kontruktionsvirke, till exempel panel, duger det inte, säger Anders Landström som arbetar för Svenska kyrkans skogar i Norrbotten.

Han uppskattar att det handlar om en fjärdedel av skogen som förlorar sitt värde på grund av just älgskadorna.

Samtidigt finns ingen klar koppling mellan älgskadorna och hur mycket älg som finns i länet. Älgstammen har generellt minskat sedan 2002, då det var en topp i Norrbotten.

En trolig anledning till att skadorna ökat i år är att det varit mycket snö på vissa håll, vilket lett till att älgarna stått stilla och gått hårt åt vissa skogsområden.

Men Skogsstyrelsen, skogsägarna och Jägareförbundet är överens om avskjutning av älgkalvar bör öka.

– Unga älgar är inte produktiva på flera år, men tär hårt på skogarna om vintern, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet

Samtidigt konstaterar han att man måste titta på det på lite längre sikt.

– Börjar man ändra kvalitén på älgstammen, genom att skjuta mer kalv och vara lite försiktig med att skjutna vuxna älgar, är det en bra början. Sedan får man titta lokalt mellan markägare och jägare hur man ska lösa det här inför kommande år, säger Björn Sundgren. 

Elin-Anna Labba, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista