EMU-medlemsskap ger lägre priser i Norrbotten

Ett EMU-medlemskap kommer att leda till lägre priser i Norrbotten hävdar Erik Sandemo regionchef för Svensk Handel. Han rekomenderar sina medlemsföretag att frysa priser och märka dubbelt om euron blir ny svensk valuta.
- Jag är övertygad om att prisnivån kommer att sjunka aningen snabbare med ett införande av euro än utan, säger Erik Sandemo. Erik Sandemo är övertygad om att den svenska handeln vill vara bäst i klassen och kommer att följa branschorganisationerna för handel och för hotell- och resturangs rekommendationer. De går ut på att frysa priserna en månad före och en månad efter årsskiftet då euron eventuellt införs och att hålla dubbel prismärkning under ett år - till en kostnad på flera hundra miljoner kronor har det sagts. Men att branschen kommer att kompensera sig för det senare vill Erik Sandemo inte hålla med om. - Risken är väldigt liten. Förvisso kommer det att finnas merkostnader initialt, men man kommer att ha så mycket fokus på den här frågan. Så att kunna ta igen de här extrakostnaderna kommer att vara obefintliga vill jag påstå, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".