Nya regler för blodtrycksläkemedel

Nästan var femte svensk tar läkemedel mot högt blodtryck, 56 000 av dem bor i Norrbotten. Från och med den 1 september ska dyrare blodtrycksläkemedel användas först när patienten prövat ett likvärdigt billigare alternativ. Detta kan frigöra en kvarts miljard – pengar som kan användas till andra angelägna områden inom hälso- och sjukvården.

Den 1 september börjar Läkemedelsförmånsnämndens, LFN:s nya beslut om subvention av läkemedel mot högt blodtryck att gälla. Besluten innebär bland annat att en del dyrare läkemedel får användas först om patienten inte har fått tillräcklig effekt av ett billigare.

Under onsdagen får alla läkare i Norrbotten ett  brev från LFN och Sveriges läkemedelskommittéer med information om besluten.
Många läkemedel för behandling av högt blodtryck är likvärdiga i fråga om medicinsk effekt och biverkningar, samtidigt som priserna varierar kraftigt.

En mer kostnadseffektiv användning av dessa läkemedel kan frigöra 250 miljoner kronor per år i Sverige. I första hand ska billigare alternativ väljas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista