1 av 2
Hans Swedell (m).
2 av 2
Lars Törnman (kip).

Moderat: Pengar bakom samarbetet s-kip

Det är inte de politiska frågorna, utan pengar som styr att Kirunapartiet har så bråttom att komma till makten med socialdemokraterna. Den slutsatsen drar moderaten och vice kommunalrådet i Kiruna Hans Swedell.

Om tre veckor kommer socialdemokraterna och Kirunapartiets medlemmar att besluta om samverkan. Om det blir ett ja innebär det maktskifte i kommunen under hösten.

Hans Swedell (m) tolkar brådskan i processen som att allt handlar om pengar.

– Det är makt och egna pengar som styr eftersom man inte kommer att förändra politiken. Saknar man två--tre år för att få full kommunalrådspension då slänger man ut borgarna, som man säger. Och det ska gå fort, annars hinner man inte få den där kommunalrådspensionen, säger Swedell.

Lars Törnman, ledare för Kirunapartiet, reagerar så här på påståendet:

– Oj, tänk att hela arbetarrörelsen och socialdemokratiska partiet tänker så mycket på mig att man säger upp alliansen med borgarna bara för att jag ska få några tusenlappar mer i månaden, tackar tackar. Jag inte för avsikt att gå i pension nästa mandatperiod. Och när den är över är jag 65 och då gäller inte längre kommunlrådspensionen.

Hans Swedell anser att Kirunapartiet överger sina egna politiska ställningstaganden i jakt på makt tillsammans med socialdemokraterna.

– Allt man har sagt i kommunfullmäktige vänds nu 180 grader.

Kirunapartiet och socialdemokraterna har haft helt olika uppfattning i den stora frågan om vart Kiruna centrum ska flyttas. Kirunapartiet har tidigare i år lanserat den som den stora valfrågan inför valet 2010. Men idag låter det annorlunda.

– Det är ingen stor fråga för oss nu. Det är ändå marknaden som bestämmer var de vill bygga. Och vi ser att de byggen som sker i dag sker i nordost. Så vi är nöjda, säger Lars Törnman.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista