Privat vård ska lösa bemanningen

Delar av vården i Kiruna kommer att läggas ut på privata entreprenörer. Det har landstingets politiska ledning beslutat för att få fler fast anställda distriktsläkare till Kiruna. Primärvården får nu i uppdrag att omgående lösa bemanningen externt. Verksamheten ska bedrivas utanför landstingets lokaler.

Förändringarna omfattar en fjärdedel av vårdcentralerna Granitens och Malmens upptagningsområde. På sikt ska en ny vårdcentral öppnas för att öka tillgänglighet och kvalitet för befolkningen på Lomboloområdet.

Landstinget har en längre tid haft problem med att rekrytera fast anställda läkare till primärvården i Kiruna. En rad åtgärder har satts in. Primärvården har delats in i två fristående vårdcentraler med placering inom sjukhuset.

Ledningsfunktionerna har stärkts genom regionindelning med regionchef i Malmfälten och rekrytering av vårdcentralchefer. Åtgärder har också satts in för att öka tillgängligheten på telefon och för att förbättra arbetsmiljön.

I dagsläget finns endast tre ordinarie distriktsläkare av tolv befattningar. Verksamheten upprätthålls med hjälp av vikarier och stafettläkare. Trots rekryteringsläget fungerar verksamheten tämligen väl.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista