Tornebor söker bostad i Haparanda

Allt fler tornebor söker bostad i Haparanda, där bostäderna är billigare. Men den ökande efterfrågan har också lett till bostadsbrist.
Kommunalrådet och socialdemokraten Sven-Erik Bucht säger att det är överhettningen i Torneå genom bland annat dom stora investeringarna i Avesta-Polarit, som lett till att många söker sig till bostadsmarknaden i Haparanda. I Haparanda kan villapriserna vara omkring 300 000 kronor lägre än i Torneå och Christina Wirtanan på Haparandabostäder säger att många unga familjer söker sig över gränsen för att få billigare boende. Det har även blivit enklare att söka bostad i Haparanda, då torneborna inte längre behöver förvärvstillstånd av Länsstyrelsen. Anders Granström på Nordea säger att allt fler finländare söker bostadslån i deras bank i Haparanda. Nu finns en del lediga villatomter i Haparanda, däremot är det sämre tillgång på lägenheter, främst ettor och tvåor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".