Bildtext. Anders Olofsson och Vanja Eriksson med hästen Guriann.

Ridklubb vill att kommunen tar över

Ridklubben Dundret i Gällivare har under flera års tid haft ekonomiska problem. Nu vill styrelsen att kommunen tar ansvaret för fastigheterna.

Ridklubben Dundret i Gällivare har under flera års tid haft ekonomiska problem. Nu vill styrelsen att kommunen tar ansvaret för fastigheterna.

Det är driftkostnaderna av ridanläggningen, med flera stall och två ridhus som har blivit övermäktigt för ridklubben.

- De senaste sex åren jag har varit med så har de alltid haft ekonomiska problem. Det vi vill först och främst är att kommunen ska ta över det här, säger Anders Olofsson vice ordförande i Ridklubben Dundret.

I stallet finns 20 ridskolehästar och klubben har 450 medlemmar. Ridverksamheten går bra ekonomiskt men stora delar av intäkterna används till drift av fastigheten där snöskottning och elkostnader är stora bitar. Anders Olofsson menar att de höga driftkostnaderna hotar hela verksamheten.

- Det är ett hot mot att det kan fortsätta med det här överhuvudtaget, säger han.

Att minska antalet hästar ses inte som en möjlighet att komma tillrätta med de ekonomiska problemen eftersom resultatet skulle bli minskade intäkter.

Vanja Eriksson är ordförande i Ridklubben Dundrets styrelse.

- Du skulle kanske få över pengar till driftkostnader, men samtidigt inte. Gör vi oss av med hästar då måste vi minska på lektionerna och då försvinner antalet elever samtidigt. Så för att driva verksamheten måste vi ha de hästar vi har, konstaterar hon.

Enligt Anders Olofsson och Vanja Eriksson görs mycket av fastighetsunderhållet idag av ideella krafter.

- De eldsjälar som håller på här är snart slutkörda och det finns inte mer folk, säger Anders Olofsson.

- Det är snöskottning, hö ska köras in, plattan ska tömmas och spån ska köras in. Ibland får vi hyresgäster rycka in för att hjälpa till med att laga hagar och det är vi inte så kunniga på att göra. Men det måste göras, säger Vanja Eriksson.

- Vad står närmast på dagordningen för er?

- Det är helt enkelt att kommunen tar över fastigheten, säger Anders Olofsson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista