Flest räddningsinsatser görs i Arjeplog

Uppdaterad 11:36
Det är stor skillnad på hur många räddningsinsatser räknat per invånare som görs i olika kommuner i Norrbotten. Arjeplog tillhör de kommuner som toppar rikslistan, medan Övertorneå kommer nästan sist i hela landet.

Det som gör att Arjeplog utmärker sig i länet hamnar på sjunde plats i hela landet när det gäller antalet utryckningar bränder, trafikolyckor, farliga utsläpp och så vidare hänger sannolikt ihop med att den lilla fjällkommunens befolkning nästan fördubblas vintertid av de tillfällliga gäster inom biltestindustrin. Gäster som bor en tid och sen byts ut och som inte syns i statistiken.

– De är tillfälliga gäster och är inte skrivna i kommunen och sedan har vi också en gymnasieskola med ett 50-60-tal elever som är en gymnasial utbildning och de är inte heller är skrivna i kommunen. Så där har man orsaken till varför man tycker att man har mycket utryckningar på lite befolkning, säger räddningschefen i Arjeplog, Hans-Eric Jonsson.

Jokkmokk och Överkalix har också ett relativt stort antal utryckningar jämfört med sitt invånarantal. De kommunerna hamnar bland de 30 första på rikslistan.

Tornedalska Övertorneå hamnar tredjen sist på rikslistan, det vill säga att det här är få räddningsinsatser som görs utslaget per invånare.

Räddningschefen Arto Koivumaa tror att det här beror på få riskindustrier i Övertorneå, men också på att det passerar igenom lite trafik på vägarna, jämfört med E 4 som går genom grannkommunerna Haparanda och Kalix exempelvis.

– Trafiken är ju en stor anledning till att räddningsinsatserna inte är så många, säger Arto Koivumaa.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista