Anna Degerman, Entreprenörcentrum.

Nytt centrum ska hjälpa företagare

Uppdaterad 15:20
På torsdagen invigdes Entreprenörcentrum i Luleå. En ny regional resurs för de som vill starta eget företag. Under det första året ska drygt 9 miljoner kronor gå till nyföretagande och målet är att det ska resultera i drygt 100 nya jobb i Norrbotten. Från början är fem kommuner med i satsningen, men fler är på gång.

Tanken med Entreprenörcentrum som invigdes i Luleå på torsdagen är att en blivande företagare ska få gratis hjälp med juridik, affärsutveckling, mötesplatser med andra företagare, mentorer och styrelsekunskap med mera.

--Vi ska också följa med nyföretagaren, så att personen inte blir ensam och utan hjälp efter ett tag. Här ska de få tillgång till ett bollplank under en längre tid, säger projektledaren Anna Degerman.

Från start finns kommunerna Luleå, Boden, Kalix, Överkalix och Arvidsjaur med i samarbetet. De har anslutit sig genom att bidra ekonomiskt. Luleå kommun har gått in med mest, 1,2 miljoner kronor. I framtiden kommer även fler kommuner att ingå i samarbetet. Bland andra Kiruna och Älvsbyn har anmält intresse.

– Det unika är att vi ska samarbeta mellan kommunerna. En person som vill bli företagare i Arvidsjaur kan nu få liknande hjälp som en i Luleå och i Västerbotten, eftersom vi samarbetar med flera kommuner där, säger projektledaren Anna Degerman.

I Västerbotten har ett liknande projekt som Entreprenörcentrum pågått i 15 år, så det nyöppnade centrat i Luleå kan även ta del av deras erfarenheter.

Entreprenörcentrum ligger i Aurorum Science Park i Luleå. ALMI Företagspartner Nord är huvudansvarigt och bidrar med 1,8 miljoner. Länsstyrelsen satsar 1 miljon kronor och så kommer pengar från EU:s strukturfonder.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista